TASARRUFUN İPTALİ DAVASI NEDİR?
Tasarrufun İptali Davası, bir alacaklının, borçlu tarafından icra takibi ile tahsil edemediği alacağını, borçlunun son 5 yıl içinde mal kaçırma amacıyla yaptığı mal devirlerini iptal etmek amacıyla borçlu ve malı devralan üçüncü kişiye karşı açtığı bir dava türüdür. Bu tür davalarda, en az üç taraf bulunur: davacı alacaklı, davalı borçlu ve davalı üçüncü kişi (malı devralan). Davanın açılabilmesi için bazı şartlar mevcuttur:
-Gerçek bir borç ilişkisinin olması: Alacaklı ile borçlu arasında gerçek bir borç ilişkisi bulunmalıdır. Davacı alacaklı, davalı borçlu ile gerçek bir borç ilişkisi olmadan bu tür bir dava açamaz.
-Borçlunun aciz vesikasının bulunması: Borçlu hakkında kati veya geçici aciz vesikasının alınmış olması gerekmektedir.
-İcra takibinin kesinleşmiş olması: Borçlu hakkında başlatılan icra takibinin kesinleşmiş olması gerekir. İcra takibi konusu edilen alacağın borçlusu hakkında icra takibi tamamlanmadan bu tür bir dava açılamaz.
-Tasarrufun borç doğum tarihinden sonra yapılması: İptali istenen tasarrufun, borç doğum tarihinden sonra yapılması gerekir.
Davanın hak düşürücü süresi vardır ve bu süre 2 yılı geçemez. Ayrıca, muvazaalı işlemin iptaline ilişkin davalar için beş yıllık hak düşürücü süre uygulanır.
Tasarrufun iptali davaları, genel olarak Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından görülür. Görevli mahkeme, dava konusu tasarrufun hukuki mahiyetine bakılmaksızın Asliye Hukuk Mahkemesidir. İşlemin ticari bir ilişkiye dayalı olması durumunda bile bu kural geçerlidir.
Söz konusu davanın kapsamı ve mahiyeti göz önünde bulundurulduğunda açılacak olan tasarrufun iptali davasının yahut da açılmış olan davalı konumunda bulunduğunuz davanın takibinin bir avukat aracılığıyla yapılması çok daha sağlıklı olacaktır. Daha detaylı bilgi ve danışmanlık için web sitemizde yer alan iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.