MİRAS SEBEBİ İLE İSTİHKAK DAVASI
Miras sebebiyle istihkak davası Türk Medeni Kanunu'nun 637. Maddesinde düzenlenmiştir. Mirasçılara, mirasçı sıfatıyla tereke üzerinde sahip oldukları miras hakkını korumak amacıyla düzenlenmiş özel bir dava hakkıdır. Korunan değer, mal üzerindeki mülkiyet hakkı olmadığından miras sebebiyle istihkak davası ancak mirasçının mirasın açılmasından sonra fiilen zilyetliğini elde edemediği tereke değerleri için açılabilir.
Mirasçılar arasında elbirliği hali devam ettiği sürece birbirlerine karşı adi istihkak davası açılmasına gerek bulunmamaktadır. Çünkü mirasçılar bu durumda paylaşım davası açarak paylarına düşecek değerlerin kendilerine verilmesini talep edebilirler.
TMK’nın 639. maddesi gereğince “Miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi yirmi yıldır.” Mirasta istihkak davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir.
Daha detaylı ve kapsamlı bilgi için web sitemizde yer alan iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.