HAGB ( HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI) NEDİR ?
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231/5. maddesinde belirtildiği üzere HAGB kararı "Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir." şeklinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre sanığın üzerine atılı suçtan dolayı yargılama sürecinin sonunda verilecek ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmektedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, hükmün sanık açısından hiçbir hukuki sonuç doğurmamasını ifade eder.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına, kararın tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilmektedir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilebilmesi için, sanığın daha önceki zaman diliminde kasten işlemiş olduğu bir suçtan dolayı mahkumiyet hükmünün bulunmaması gerekmektedir. Sanığa kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hakkında mahkumiyet kararı verilmişse cezanın miktarına bakılmaksızın HAGB kararı verilemez. Fakat sanığa taksirle işlenen suçlar nedeni ile mahkumiyet hükmü verilmiş ise HAGB kararı verilebilir.
Ayrıca bu husus dışında sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilebilmesi için mahkemece sanığın yeniden suç işlemeyeceği kanaatine varılması, işlenilen suç nedeniyle ortaya çıkan bir zarar var ise bu zararın giderilmesi, sanığın HAGB kararının uygulanmasına rıza göstermesi gerekmektedir.
Sanık HAGB kararının verilmesinden itibaren 5 yıl boyunca denetime tabi tutulur. Denetim süresi boyunca sanık kendisine yükletilen sorumlulukları yerine getirmezse veya bu süreç içerisinde tekrardan suç işlediği taktirde hükmün açıklanmasına karar verilir.