GAİPLİK
Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.
Gaiplik kararının belirlenebilmesi için kanunun öngörmüş olduğu belirli şartlar bulunmaktadır. Bu hususlar ; ölüm tehlikesi içinde kaybolma, uzun süre boyunca kaybolan kişiden haber alamama, ölüm tehlikesinin üzerinden en az 1 yıl veya son haber tarihinin üzerinden 5 yıl geçmiş olması gerekmektedir.
Ölüm tehlikesine örnek vermek gerekirse denizin ortasında geminin kaybolması, savaş tehlikesi içerisinde bulunma, deprem hali gibi nedenler gösterilebilir. Son haber tarihi hususunda örnek vermek gerekirse iş için şehir dışına çıkan ve sürekli olarak iletişim halinde bulunulan bir aile ferdinden uzun bir süre haber alınamaması gibi durumlar olabilir.
Hakları bu ölüme bağlı olan kişiler, gaibin Türkiye'deki son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde gaiplik başvurusunda bulunabilir. Hakim kişinin ortaya çıkması için en az arada 6 aylık süre olacak şekilde 2 defa ilan verir. Mahkemenin de kişinin gaipliğine karar verdiği şeklinde hüküm oluşturması gerekir.
Gaiplik kararı veren kişinin sonradan çekip gelmesi durumunda gaiplik kararı hükümsüz hale gelir. Bu hususun tespiti için mahkemeye başvurulması gerekilmektedir. Bu sonuç ile birlikte gaibin mirasından pay almış kişiler, aldığı malları geri vermek zorundadırlar.
Daha detaylı bilgi ve danışmanlık için web sitemizde yer alan iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.