MAL REJİMİ
MAL REJİMİ TÜRLERİ NELERDİR?
Türk Medeni Kanunumuzda düzenlenmiş olan mal rejimi türleri şunlardır:
-Edinilmiş mallara katılma rejimi
-Mal ayrılığı rejimi
-Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi
-Mal ortaklığı rejimi
Bu rejim türlerinde uygulamada en sık karşılaşılan yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimidir.
MAL REJİMLERİNDEN HERHANGİ BİRİNİN SEÇİLEBİLMESİ MÜMKÜN MÜ?
Bireyler, medeni kanunumuzda sınırlı olarak belirlenmiş ve yukarıda da tarafımızca belirtilmiş mal rejimi türlerinden herhangi bir tanesini seçmekte hukuken özgürdürler. Evlilik öncesinde veya sonrasında yani eşler diledikleri zaman, aralarında mal rejimi sözleşmesi yapabilirler ancak bu sözleşme , o andan ileriyi kapsayacaktır. Bu nedenle halk arasında evlilik sözleşmesi olarak bilinen mal rejimi sözleşmesi akdedilmeden önce bir avukata danışmakta fayda vardır.
Ayrıca aşağıda varlığı halinde eşlerin dava yoluyla da mal rejimini değiştirebilmeleri mümkündür:
-Eşlerden birinin temyiz gücünü kaybetmesi,
-Eşlerden birinin borca batık olması,
-Eşlerin ortak olduğu bir malda diğer eşin payına haciz konulması,
-Eşlerin müşterek mülkiyet durumunun tehlikeye düşmesi,
-Eşlerin ortak olduğu bir mal üzerinde yapılacak tasarrufa ( satış, kiralama, kefalet vb.) eşin haklı bir sebep olmadan onay vermesi.
Dava sürecinin ne şekilde ilerleyeceğine ilişkin detaylı bilgi için web sitemizde yer alan iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
HERHANGİ BİR MAL REJİMİ SEÇİLMEDİĞİ TAKDİRDE UYGULANACAK MAL REJİMİ NEDİR?
Evlenen eşlerin hiçbir mal rejimi seçmemeleri halinde, yasal mal rejimi uygulanır. Yasal mal rejiminin ne olduğuna ilişkin olarak ise 01.01.2002 tarihinin öncesi ve sonrasında istinaden ikili bir ayrım gözetmek gerekir. Çünkü 01.01.2002 öncesinde yürürlükte bulunan mal rejimi mal ayrılığı rejimiyken, 01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunumuzla birlikte yeni yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi olmuştur.
MAL REJİMİNİN TASFİYESİ DAVASI
Mal paylaşımı davası, boşanma davası ile birlikte açılamaz. Mal paylaşımı davasının boşanma davası ile aynı anda, fakat ayrı bir dava şeklinde açıldığı takdirde ise öncelikle boşanma davasının kesinleşmesi beklenilir. Mal rejiminin tasfiyesi davasının boşanma davası kararının kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıllık zamanaşımı bulunmaktadır. 10 yıl içerisinde açılabilen mal paylaşımı davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Mal rejiminin tasfiyesi davasının kapsamlı olması ve nitelikli bir şekilde ilerletilmesi gerekmesi nedeniyle, dava sürecinin bir avukat yardımıyla ilerletilmesi daha yararlı olacaktır.
Daha detaylı bilgi ve danışmanlık için web sitemizde yer alan iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.